Family in Dubai

En av de stora skillnaderna på att bo i Dubai och att bo i Sverige är synen på hjälp i hemmet. Här är du i det närmaste att betrakta som en udda fågel om du väljer att inte ha en inneboende maid. Det finns lite olika varianter av hemhjälp. En del väljer att ”dela” en maid med grannen. Hon kommer till er och arbetar några timmar i veckan. Det är viktigt att veta att det inte är lagligt att ”låna ut” sin maid till någon annan även om många gör det. Det finns även företag som hyr ut arbetskraft från en timme per vecka till full tid. Väljer man att ha en ”live in” maid blir man även ansvarig för denna person och ”går i god” för henne. Du blir hennes sponsor. Överhuvudet i familjen måste tjäna mer än 6000 AED/månad. Ungkarlar får inte ha maid. Du kan bara sponsra maider från Indien, Sri Lanka, Filippinerna, Etiopien, Bangladesh och Indonesien. 

Att vara sponsor kostar ca 12-15000 dhr /år. Maiden arbetar sex dagar i veckan, fredag brukar vara den lediga dagen. Hon är ledig allmänna helgdagar. Hon får husrum, lön, sjukvård och en fri hemresa vartannat år. Naturligtvis är du fri att betala henne hur mycket du vill (utöver minimilönen, vilken är 1.500AED/månad) och ge henne hur många hemresor och lediga dagar som du vill. Maiden är alltid en kvinna. Jag skulle varmt rekommendera att ta en sjukförsäkring även för din maid. Vi har haft en kvinna under några år som har en klen hälsa vilket har resulterat i mycket höga sjukvårdskostnader.

All information finner ni på www.dubai.ae.

Det är en god idé att be om referenser innan man anställer någon för att sköta ens hem. Vidare väljer många familjer att låta någon ta hand om deras trädgård, pool och fönster. Dessa män kommer oftast och knackar på din dörr och erbjuder sina tjänster. Skulle man vilja gör sitt liv ännu mer bekvämt är det lätt att skaffa sig en chaufför. Första gången jag hämtade mitt barn i skolan tänkte jag: ”Oj vad många pappor som hämtar sina barn så här mitt på dagen, vad bra”. Jag såg att alla pappor var klädda på liknande sätt och hade en namnskylt på sig, polletten trillade ner, pling! Alla pappor är inte alls pappor utan chaufförer. Barnen blir hämtade av privatchaufförer.   

Arbetskraft är billigt i Dubai. Man förvånas ibland av hur ineffektivt och långsamt många arbetar. Det är mer regel än undantag att en man jobbar medan hans kollegor studerar honom. För en tid sedan kunde jag inte låta bli att höja på ögonbrynen och börja räkna männen som satt vid ett hål vid vägkanten. En man grävde medan tretton satt på huk och tittade på sin grävande kompis. Ett annat exempel är när jag såg hur de bytte en gatlampa i förra veckan. Det var sex personer: Två studerade att allt gick rätt, en höll i stegen, en höll i verktygen, en höll i lampan och en bytte.