Family in Dubai

Bil
Störst kör först, gäller. Vi har därför skaffat oss stora åbäken till bilar och hoppas att det skall inge en smula RESPEKT. Stora bilar är att rekommendera med tanke på trafiken. Skall man göra utflykter i öknen så krävs också en lite större och 4-hjulsdriven bil. 
Det är bra att undersöka att AC:n fungerar även när det är 50 grader utanför. När man köper en bil här i Dubai så skall den registreras, vilket görs av bilfirman. Oftast hänger det upp sig här när de skall skicka iväg en av personalen för att göra det. Min rekommendation, om det händer, stå på dig och gå inte ifrån firman förrän de löser det. Vi fick åka tre gånger åka fram och tillbaka innan vi fick med vår bil hem. Om bilen inte har rökfärgade rutor kan man räkna med att man har många svettiga timmar att vänta. Det är en god idé att lägga en mörkfärgad film på rutorna, det skyddar mot värmen. Vi vanliga människor för nöja oss med en 30 % - mörkfärgning medan shejken och hans familj får ha upp till 50% mörkfärgning. Vidare har shejken och hans närmsta följeslagare låga registreringsnummer på sina, oftast, vita bilar.  

De flesta bilar är automatväxlade vilket kan ställa till viss förtret i början innan man vant sig vid att vila vänsterfoten. Min man kom på den genialiska idén att jag skulle "övningsköra" med honom i en automatväxlad bil innan vi köpte en bil till mig. Det var inte direkt en av våra mysigaste stunder tillsammans, vilket hallå det var i bilen! Jag var ju inte vad vid automatväxlade bilar och ville gärna använda vänster fot och det är inte en särskilt bra idé. Jag har ju även ett medfött handikapp, (många kanske) men om vi nu skall hålla oss till bilkörning så är det ett speciellt litet handikapp, nämligen totalt brist på lokalsinne. Min man däremot har både lokalsinne, kraftfulla utspel, kort stubin och en lång harang med ord han kan ta fram vid speciella tillfällen. Som sagt, gemytligare stunder har vi upplevt. 

 

Försäkra din bil

Att försäkra bilen här fungerar i stort sett som hemma. Man kan genom bilfirman som säljer bilen köpa en försäkring eller så väljer man själv ett försäkringsbolag. Skaffa en försäkring som även gäller för hela UAE och även Oman. Var uppmärksam på vad gäller om du lånar ut bilen till någon på besök eller annan vän. 


 

Klart att kärran skall ha en försäkring!


Reparation
Det finns många historier om vad som händer med bilar som man lämnar in för reparation. En del försvinner, en del är mer repiga när man hämtar dem och ibland är felet inte ens åtgärdat. Man kan alltid räkna med att de behåller bilen betydligt längre tid än utlovat. Vill man få reparationen avklarad inom rimlig tid gäller det att tala med STORA BOKSTÄVER.
Vi lämnade in min fina vita bil som jag har svårt att klara mig utan, för en enkel service. Det skulle ta en dag. En dag slutade med en vecka. Irriterad är bara förnamnet, på vad jag var.
 

Böter
Parkeringsböter och fortkörningsböter finns även i Dubai. All trafik övervakas genom en mängd kameror.  Böterna får du inte alltid direkt i handen, utan de registreras på ditt bilnummer. Varje år skall man förnya registreringen och då kontrolleras dina eventuella böter. Alla böter på alla dina bilar skall vara betalda innan du kan förnya sin registrering. Du kan själv gå in och kolla om du har några böter på polisens hemsida:
www.dubaipolice.gov.ae 

 

Olyckor
Det händer extremt många trafikolyckor i Dubai. Om det händer måste ni stå kvar tills polisen har kommit och registrerat olyckan. Det gäller oavsett vad det är och var det är. Det gäller även ute i öknen som även den är övervakad. Polisen kommer till platsen och gör en bedömning utifrån vad de ser. Ingen tid för ”small talks” alltså. Är någon av chaufförerna påverkad av alkohol är det den personen som åker direkt i fängelse oavsett vem som orsakat olyckan. 

 

Tanka
När man tankar här behöver man inte kliva ur sin bil utan hissar lite nonchalant ner rutan och talar om vad man vill ha för bensin, full tank. Man får rutorna tvättade och sedan betalar man den fulla tanken med ett leende, 240 kronor! Bensinen kostar ungefär 2, 50 kronor per liter. När jag gled iväg sist så ställde de fyra herrarna sig på rad och gjorde honnör och sa: ”Good bless you, please come again”.  

 

Körkort
För att få ett körkort i Dubai måste du ha ett visum med dig, vigselbevis, passet och en kopia av detsamma. Driving Licence Department öppnar klockan 7.30 och hänger man på låset kan man klara av att få sitt körkort på 30 minuter. Efter klockan 8.30 och resten av dagen kan det ta upp till två timmar.