Family in Dubai

Betraktelser.

Följ oss och gilla oss på Facebook! Med ett snabbt klick är du där. KLICK

 

 

Be en stilla bön i trafiken.

2012-03-21

Muslimer ber fem gånger om dagen, på givna klockslag. På alla shoppingmall finns bönerum och utanför shoppingmallen moskéer. Det är aldrig långt till en moské.

Häromveckan hamnade jag i tjock trafik hem på den sena eftermiddagen med vrålhungriga barn i bilen. Jag är numer ganska härdad av denna ansvarslösa och arroganta trafiken men denna händelse fick mig att hicka till. Mitt i värsta trafikstockning stannar en muslim helt sonika sin bil, hoppar ur, rullar ut mattan och vänder sig mot Mecka och går ner på knä. Men Jesus (jag menar Allah) så kan man väl inte göra mitt i trafiken? Vi andra fick försöka att tränga oss förbi vid sidan av honom. Kan man få ett sådant akut behov av att be? Tål att fundera på.

Vad som däremot kan rekommenderas är att be en stilla bön (men sitt kvar i bilen) för

olyckorna är många. Man kan lätt tro att de flesta chaufförer är ute efter att antingen ha ihjäl sig själva eller sina medtrafikanter. Man måste ha ögon i nacken och sitta på helspänn hela tiden. Folk gör de mest oväntade saker. Jag kom t ex åkande mot en tunnel, förbi en fil full med bilar som skulle svänga åt vänster. Rätt som det är ändrar en chaufför sig och vill inte svänga vänster utan bara kör rakt ut i filen framför mig. Jag vejde och är tacksam för att det inte kom en annan bil i höger filen jämte mig.

Vid ett annat tillfälle låg bilarna bakom mig alldeles för nära varandra. Bilen framför mig fick för sig att köra rakt ut i sanden vid sidan av vägen. Han bromsade först innan han körde av vägen. Blinkers hade han inte. Jag hann bromsa men bakom mig skapades en seriekrock. Den ena bilen efter den andra kraschade, det var ganska otrevligt.

På nyårsdagen stod jag vid en stoppskylt och väntade på att svänga ut på vägen. Bilen bakom mig kom, tursamt nog, i långsamt tempo men chauffören såg inte skylten och inte mig heller utan körde rakt in i mig. Resten av dagen var vi hos polisen. I flera timmar fick vi vänta innan de tog sig an vårt ärende. Taxichauffören som körde in i mig startade sitt försvar med att försöka övertyga polisen om att det inte var hans fel utan mitt. Jag blockerade vägen genom att stå där, helt stil, typ. Så är det i Dubai, skyll på andra om du kan. Tack och lov förstod polisen vems felet var.

Vi har extremt mycket vägarbeten här och det tycks finnas en förkärlek för rondeller, stora som små. Reglerna för rondellkörning har inget att göra med de man lär sig på körskolan i Sverige utan här gäller det snabbast in- snabbast ut. Man skall stå på gasen och komma fort in i rondellen, val av fil har mindre betydelse. När man bestämt sig för vilket utfart man skall ta då ”knôr” man, gärna i hög hastighet (jag slår vad om att det blir ännu effektivare om man gör manövern med slutna ögon) sig fram med hjälp av tutan. Häftigast är att ta sig från innercirkeln till ytterfilen på 0,9 sekunder, köra på tvären liksom.

Att be en stilla bön i trafiken är nog inte dumt alls.

 

Ibland undrar jag om inte en varningsskylt för medtrafikanter hade varit ännu bättre?

Antal kommentarer: 2

2012-03-21 08:08:41 - Petra

Ja, visst är det knasigt???:O Jag har också sett män på sina mattor längs väggarna. Jag tycker att det är läskigt, tänk om någon kör på dem. Jag håller med, trafiken är crazy i Dubai!

2012-03-24 01:17:44 - Veronika K

Längs väggarna också? Inte bara vägarna;)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)